Hoe was ik mijn auto bij een selfwash?

Onder de rubriek “De wasinstallatie > Zelfbedieningsinstallatie” vindt u een gedetailleerde uitleg.

Waar moet ik op letten als ik de carwash binnenrijd?

Uiteraard doet u ramen en open dak dicht en rijdt u traag de roll-over of de tunnel binnen. Bij bepaalde carwashes komt u eerst aan een slagboom die automatisch opengaat als u aan de beurt bent. Soms moet u door een nevelboog rijden vooraleer u bij de machine zelf komt. Af en toe wast men uw auto eerst manueel of met de hogedrukreiniger vóór, om moeilijk bereikbare plekken schoon te krijgen.

Na het oprijden in een tunnel of wasstraat wordt uw auto voortgetrokken door een ketting. Matig uiteraard uw snelheid als u het terrein van een carwash op- of afrijdt en luister goed naar de instructies van het personeel. Zij laten u meestal tot net vóór de ketting rijden. Meestal vraagt men uw auto in z’n vrij (uit versnelling of N bij automatische versnellingsbak) te zetten, niet te remmen, en soms ook om het stuur vast te houden. De wagen wordt doorheen het wasproces getrokken tot aan het drooggedeelte. De droger volgt de contouren van de auto - niet op uw rem gaan staan dus! Aan het eind komt u vaak voor een rood licht te staan dat op groen springt als u de carwash mag uitrijden.

Wat moet ik doen mocht ik schade aan mijn wagen vaststellen?

Een professionele wasinstallatie kan eigenlijk geen schade berokkenen. Mocht dit toch zo zijn én er is concreet bewijs dat die door de carwashinstallatie veroorzaakt werd, dan heeft de uitbater hiervoor een verplichte verzekering en moet er een aanrijdingsformulier ingevuld worden. Schade aan een voertuig door een fout van de installatie komt echter zelden voor. Vaak zijn carwashes uitgerust met camera's, die bij het oprijden het voertuig en de nummerplaat filmen om zich ervan te vergewissen dat de auto in goede staat de installatie binnenrijdt. Dikwijls merken mensen pas dat er een kras op hun wagen zit als het vuil van de auto er voor het eerst in weken afgewassen is! In elk geval is het opletten geblazen met getunede auto’s waarop spoilers en loszittende accessoires zitten die niet origineel op het koetswerk waren voorzien. Laat uw auto tunen door een professional en vergewis u ervan dat alles stevig vast zit. Zijn de risico's te groot, dan zal de carwashuitbater uw voertuig weigeren.

Wat is omgekeerde osmose?

Veel carwashes gebruiken osmosewater, dat speciaal behandeld is zodat er geen kalk- en mineraalresten in het water overblijven op het ogenblik dat dit over het voertuig wordt gespoten. Omgekeerde osmose is een elektronisch ontziltingsproces dat ervoor zorgt dat er tijdens het droogblazen geen sporen van water meer op het koetswerk van uw wagen achterblijven.

Is gebruik van een carwash slecht bij vriesweer?

Als u naar de carwash gaat en alle ramen zijn goed gesloten, kan er weinig of geen water tussen de deurstijlen komen. In elk geval worden ook de onderkant van het chassis en de wielkasten van vuil en zout gereinigd, zodat het koetswerk niet door zouten wordt aangevreten. In de meeste carwashes wordt eerst met een blazer gedroogd en worden de deurslagen nog eens nagedroogd met een zeemvel. Indien dit niet zo is en uw auto staat ’s nachts niet in de garage, dan is het aangewezen om zelf even de slagen van deuren en ramen af te drogen als u geen risico's wil nemen. Laat in ieder geval resten van strooizout niet wekenlang op uw wagen zitten! Als het weer slecht blijft, vraagt u best om een basiswas of spoelt u uw wagen even af in een selfcarwash. Aan het einde van een langere sneeuwperiode laat u hem dan best eens grondig wassen in de carwash, liefst met chassiswas.

Waar staat een CST-carwash eigenlijk voor?

CST-carwashes zijn carwashes die aangesloten zijn bij CST-Groep vzw, een belangenvereniging van carwashuitbaters die ijveren voor professioneel, veilig en milieubewust wassen. Een honderdtal carwashes in België zijn aangesloten bij CST-Groep en worden door middel van infosessies, meetings, vakliteratuur en een aantal protocols geïnformeerd hoe men een moderne en veilige carwash moet uitbaten.