Roll-over

Roll-overs vindt u bij de meeste tankstations in België. Als u ervoor kiest uw auto in zo’n installatie schoon te maken, moet u uw auto meestal voor een paar minuten alleen laten.

In tegenstelling tot in de wasstraat wordt uw auto hier namelijk niet door een kabel door de verschillende schoonmaakfasen gesleept. U kunt het wasprogramma ofwel aan de kassa bestellen of u kunt in de roll-over het programma direct met een muntautomaat uitkiezen.

Vervolgens rijdt u uw wagen de roll-over binnen, u zet de motor uit, trekt de handrem aan en verlaat de ruimte.
In weerwil van alle verschillende technieken hebben alle portalen een ding gemeen: de washandelingen worden in één enkele ruimte uitgevoerd.

In de regel bestaat het wasportaal uit twee zijkantrollers, een dakroller, twee wielwassers en een droogblazer.
Wanneer u uw auto veilig hebt neergezet, beweegt het raamwerk van het portaal zich over geleiderails over de contouren van uw auto.

Steeds meer installaties beschikken over actief schuim- en een hogedruk voorwasprogramma; bij andere kunt u zelf met een hogedrukreiniger de voorwas uitvoeren of het door het service personeel laten doen.

Is het programma afgewerkt, dan kunt u in uw schone auto weer de wasruimte uitrijden.

In dat geval springt meestal een signaal op groen. Zolang het sein nog op rood staat, mag u de installatie echter niet betreden. Het wasprogramma is dan namelijk nog niet voltooid.